Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Atacatorul lui Brega, condamnat de…

Atacatorul lui Brega, condamnat de ONG-urile media

Organizaţiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu agresarea, la 29 iulie, a jurnalistului Oleg Brega, în timpul unei investigații pe care o făcea la Universitatea Slavonă din Moldova.

Potrivit jurnalistului, acesta investiga refuzul administraţiei universității de a-i întoarce actele unei studente care a anunţat că nu mai doreşte să-şi continue studiile la această instituție. Totuși, invocând statutul de instituție privată, câțiva angajați ai universității i-au interzis lui Brega să filmeze în incinta Universităţii Slavone din Chişinău. Vădit iritat de faptul că jurnalistul continua să filmeze, directorul executiv al instituţiei – Andrei Babenko, a lovit în camera de filmat şi, respectiv, în jurnalist. Ulterior, o altă persoană a încercat să-l deposedeze de camera de filmat. Brega a fost sechestrat într-un birou fără a i se permite să plece sub pretextul că nu s-a legitimat şi a filmat într-o instituţie de învăţământ privată.

Considerăm acest caz drept unul ieşit din comun şi intolerabil într-o societate democratică. În condițiile în care o instituție privată oferă servicii publice, aceasta ar trebui să fie transparentă și să nu îngrădească accesul publicului. În legătură cu aceasta, cerem instituţiilor de drept abilitate să investigheze cazul în mod obiectiv şi transparent şi să sancţioneze agresorii conform legislației în vigoare. Totodată, cerem Ministerului Educaţiei să desfăşoare propria anchetă şi să ia măsuri pentru ca pe viitor administraţiile instituţiilor de învăţământ, publice sau private, să nu admită atare comportament în raport cu jurnaliştii.